Starea ta de bine vine din interior

Starea ta de bine vine din interior

Corpul nostru își reglează nevoile nutriționale treptat, în fiecare zi. Când suntem mici, instinctele ne ghidează alegerile: ne spun exact ce alimente să consumăm și cât ne trebuie, pentru a duce o viață sănătoasă. Mai târziu, tentațiile de tot felul pun stăpânire pe acest autocontrol și ajungem să neglijăm instinctul nostru nativ de a ne proteja.

Ascultă-ți corpul

Readu-ți aminte că, pentru o viață sănătoasă, ai nevoie de o DIETĂ ECHILIBRATĂ. Toată energia, pofta ta de viață contagioasă, ba chiar și frumusețea fizică își trag seva din grija cu care alegi să mănânci sănătos.


O alimentație echilibrată are la bază 5 principii simple: echilibru digestiv (respectarea proporțiilor de grăsimi, proteine și glucide, vitamine, minerale și antioxidanți), varietate (evitarea monotoniei alimentare: avem nevoie de mai mult de 40 de substanțe nutritive diferite și niciun aliment nu le poate furniza pe toate singur), moderație (fără excese de zahăr, sare sau grăsimi), control caloric personalizat (un aport energetic adecvat nevoilor individuale), obiceiuri zilnice sănătoase (o bună hidratare, un somn suficient și activitate fizică minim 30 min).


Readu-ți aminte de micile pofte din copilărie și curiozitatea de a încerca alimente noi. Ascultă-le, decodifică-le și alege ceea ce corpul tău știe deja că are nevoie. Pofta de dulce nu înseamnă neapărat ciocolată, ci și fructe. Dorința de a încerca ceva diferit nu înseamnă să-ți cumperi o nouă marcă de suc carbogazos, ci poate fi o simplă legumă proaspătă, gătită altfel sau consumată crudă. A mânca sănătos nu înseamnă a-ți refuza o plăcere sau a te teme de anumite alimente, ci a alege un stil de alimentație inclusiv, care să încorporeze o mulțime de fructe și legume, cereale integrale și grăsimi nesaturate, indiferent dacă sunt procesate sau în forma lor întreagă.

Gândește macro și bucură-te de toate micro-plăcerile vieții

Corpul tău are nevoie de hrană sănătoasă. Servirea unei mese gustoase și nutritive este nu doar o modalitate excelentă de relaxare și socializare, ci și o formă de satisfacție organică. Dar oare care este dieta potrivită pentru tine?


Derivate atât din plante, cât și din animale, alimentele conțin energie și substanțe nutritive pentru a ajuta corpul să crească, să se întrețină și să se repare. Ele se împart în două categorii: macronutrienți (proteine, lipide și carbohidrați) și micronutrienți (vitamine și minerale). Asimilate în mod echilibrat, cele două componente asigură sănătatea organismului. Prea mult sau prea puțin din fiecare poate duce la probleme de sănătate.


Echilibrul digestiv se realizează în timp. Fiecare aliment sau fel de mâncare conține un amestec diferit de substanțe nutritive și este important modul în care alimentele sunt combinate pentru a alcătui întreaga dietă. De exemplu, o masă cu un conținut scăzut de nutrienți poate fi echilibrată cu una mai bogată în nutrientul respectiv, cu altă ocazie. Vârsta, stilul de viață, restricțiile alimentare, inclusiv locul nașterii pot influența genul de dietă potrivită organismului tău. De aceea e indicat să consulți un specialist, pentru a-ți recomanda cea mai echilibrată combinație de macronutrienți si micronutrienti necesari unei diete optime.

Fii 100% pro probiotice

Simplul fapt de a mânca poate fi comparat cu o formă de artă. La fiecare masă, îți folosești toate cele cinci simțuri (gust, miros, vedere, atingere, sunet) ca pe niște instrumente muzicale într-un concert experimental. Pentru o experiența culinară cât mai plăcută, sistemul tău digestiv este „dirijorul”. Cel care dă tonul și conduce întreaga simfonie culinară:

10% din energia ta și 90% din serotonină sunt produse de flora intestinală iar 70% din celulele sistemului tău imunitar se află în intestin.


Microorganismele vii prezente în intestin - Probioticele - joacă un rol crucial în sănătatea digestivă. Ele se găsesc într-o varietate de alimente și suplimente alimentare și includ tulpinile lactobacili și bifidobacterii. Atunci când sunt consumate în cantități adecvate, ele generează efecte extrem de benefice.


Denumite și „bacterii bune”, probioticele pot regla sistemul imunitar prin creșterea numărului de anticorpi și alte celule imune. De asemenea, ele pot îmbunătăți funcția celulelor intestinale, stimulându-le să producă mai mult mucus și protejându-le. Alte studii au demonstrat că probioticele pot acționa ca agenți antimicrobieni, prin suprimarea creșterii și invaziei agenților patogeni periculoși.


Chiar dacă sunt necesare cercetări suplimentare în acest domeniu, este clar că bacteriile intestinale, dieta echilibrată și nutrienții joacă un rol extrem de important în sănătatea și starea ta de bine. Dacă burtica ta e fericită, la fel ești și tu.

Ai grijă de sănătatea ta digestivă în fiecare zi. Bucură-te de viață în fiecare clipă.

1. Wu GD & Lewis JD (2013). Analysis of the human gut microbiome and association with disease. Clinical Gastroenterology Hepatology 11(7):774-777.
2. Tremaroli V & Bäckhed F (2012). Functional interactions between the gut microbiota and host metabolism. Nature 489:242-249.
3. Robles Alonso V & Guarner F (2013). Linking the gut microbiota to human health. British Journal of Nutrition 109:S21-S26.
4. Molinaro, et al. (2012). Probiotics, prebiotics, energy balance, and obesity – mechanistic insights and therapeutic implications. Gastroenterology Clinics of North America 41(4):843-854.
5. Li H-t, Zhou YB & Liu JM (2013). The impact of cesarean section on offspring overweight and obesity: a systematic review and meta-analysis. International Journal of Obesity 37(7):893-899.
6. Bäckhed F, et al. (2012). Defining a healthy human gut microbiome: current concepts, future directions, and clinical applications. Cell Host Microbe 12(5):611-622.
7. Fava F, et al. (2013). The type and quantity of dietary fat and carbohydrate alter faecal microbiome and short-chain fatty acid excretion in a metabolic syndrome 'at-risk' population. International Journal of Obesity 37(2):216-223
8. Clarke SF, et al. (2012). The gut microbiota and its relationship to diet and obesity. Gut Microbes 3(3):186-202.
9. Sanders ME, et al. (2013). An update on the use and investigation of probiotics in health and disease. Gut 62(5):787-796.
10. Weichselbaum E (2009). Probiotics and health: a review of the evidence. Nutrition Bulletin 34:340-373.
11. Hempel S, et al. (2012). Probiotics for the prevention and treatment of antibiotic-associated diarrhea: a systematic review and meta-analysis. Journal of the American Medical Association 307(18):1959-1969.
12. https://www.eufic.org/en/healthy-living/article/gut-health-the-role-of-bacteria-probiotics-and-prebiotics