Ingrediente sănătoase pentru un mic dejun complet

Micul dejun este considerat cea mai importantă masă a zilei în multe culturi și în multe țări.

Studiile arată că dimineața este cel mai bun prilej să-i oferi organismului preparate și ingrediente hrănitoare care să-l încarce cu energie pentru ziua care urmează, astfel ca tu să fii în formă și să ai putere de concentrare întreaga zi. 
 
Deseori însă lucrurile nu ies așa cum plănuiești, iar agitația dimineților pline te face să acorzi tot mai puțină atenție micului dejun sau chiar să uiți complet de el, mai ales în zilele din cursul săptămânii. Dar nu ai nevoie de mult timp să prepari un mic dejun sănătos – încearcă Activia Cereale și Semințe* pentru o experiență desăvârșită: iaurt fin combinat cu nuci, semințe și cereale atent selecționate.
  
Nu există „ingrediente-minune”, însă există câteva ingrediente cu bogate în substanțe nutritive, vitamine și  minerale care completează micul dejun (și sunt chiar delicioase!):
  
Quinoa: Probabil cea mai populară “super-cereală” a deceniului (ai văzut de curând un meniu pe care să nu apară?), quinoa nu este de fapt o cereală, ci o așa-numită “pseudo-cereală” care este se folosește și se prepară ca o cereală obișnuită. Are proprietăți nutritive impresionante și este o sursă completă de proteine. Quinoa conține în același timp și toți cei 9 amino-acizi esențiali și nu are gluten! Incașii o numeau “cereala mamă” ca un mod de a-i recunoaște proprietățile benefice. Noi o numim “încântătoare” datorită texturii sale inconfundabile. 
Ovăzul: această cereală dură conține un tip de fibre care, conform studiilor, contribuie la scăderea nivelului de colesterol.
Alacul: tot mai mulți oameni redescoperă această cereală antică, o varietate a grâului, dar și una dintre cele mai vechi cereale cultivate vreodată. Alacul are un nivel scăzut de gluten dar o cantitate mare de substanțe nutritive, vitamine și minerale. Pe lângă valorile impresionante de fier, potasiu, vitamina B6 și fier, bobul de alac este bogat în fibre (o singură porție conține 30% fibre!) care contribuie la menținerea unei digestii sănătoase. 
Semințele de floarea-soarelui: cu adevărat sățioase, semințele de floarea-soarelui au o aromă inconfundabilă și conțin o cantitate semnificativă de magneziu și vitamina E (un antioxidant important). 
Semințele de mac: doar 15 grame (o linguriță) conțin 13% din cantitatea zilnică recomandată de calciu. Semințele de mac sunt o sursă importantă de calciu (esențial pentru sănătatea oaselor), iar noi le iubim pentru textura lor crocantă! 
Smochinele: aromate, dulci și suculente, smochinele sunt savurate de secole – se crede că au fost cultivate pentru prima dată în Egipt și apoi în Grecia antică. Fructe bogate în fibre, smochinele sunt și o sursă importantă de potasiu ce contribuie la menținerea tensiunii arteriale sănătoase.  
Alunele de pădure: deși considerate o plăcere vinovată de multe dintre noi, o porție de alune de pădure conțin proteine, fibre, grăsimi nesaturate și alte vitamine și minerale importante. Un studiu publicat în Jurnalul European de Nutriție arată că dietele care includ alune de pădure au ca efect asupra organismului reducerea colesterolului, reducerea inflamațiilor și ameliorarea nivelului de lipide sănătoase în sânge. 
Semințele de chia: denumite astfel după cuvântul mayan “forță”, semințele de chia sunt mici, dar puternice – sunt bogate în proteine, fibre, acizi grași Omega 3 și în alți micro-nutrienți. Aroma lor subtilă le fac ingredientul perfect atunci când vrei să adaugi o textură crocantă oricărui preparat, de la smoothie-uri la biscuiți. 
Nucile: unele dintre cele mai vechi fructe oleaginoase descoperite, nucile au fost consumate chiar și în Persia antică, unde erau rezervate pentru regalitate. Astăzi aroma lor versatilă le face să fie savurate de toată lumea, la diverse mese și în diferite momente ale zilei, de la ingredient pentru aperitive alături de brânzeturi, la „topping” ce completează desertul. În plus, miezul unei singure nuci conține 2,5 grame de acizi grași Omega 3, 4 grame de proteine și 2 grame de fibre.
Semințele de dovleac:  bogate în aroma și substanțe nutritive, semințele de dovleac pot fi combinate cu aproape orice aliment, de la înghețată, la pâine de secară. Studiile arată că semințele de dovleac contribuie la reducerea inflamațiilor, datorită nivelului ridicat de antioxidanți.

SURSE:
http://ajcn.nutrition.org/content/88/5/1396.full
http://pediatrics.aappublications.org/content/121/3/e638
http://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/87559129.2013.818014
http://jhered.oxfordjournals.org/content/37/4/107.extract
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19878856
http://pubs.acs.org/doi/abs/10.1021/jf60052a009?journalCode=jafcau&
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16969381
http://www.leeds.ac.uk/yawya/news/news-figgy%20facts.html
http://ca-walnuts.s3.amazonaws.com/walnuts/assets/File/Historical_Virtue... https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/7784309

EXPLOREAZĂ ŞI SIMTE-TE BINE!